Γενικές πληροφορίες για το σχολείο μας

Το σχολείο μας είναι πρωινό. Bρίσκεται στην οδό "Βασ. Κωνσταντίνου 173" και στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1953. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα Η/Υ, εργαστήριο φυσικής - χημείας, εργαστήριο τεχνολογίας, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, γήπεδο 5Χ5). Το προαύλιο του σχολείου μας είναι έκτασης 2.5 στρεμμάτων από τα οποία το 1.5 στρέμμα είναι κήπος με γκαζόν και λουλούδια.

Η Ιστορία του σχολείου μας

Η  Ορεστιάδα κτίστηκε από πρόσφυγες του Κάραγατς το 1923. Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας πόλης στο τετράγωνο απέναντι από το Α Δημοτικό, θα κτιζόταν το Γυμνάσιο στην πορεία όμως το σχέδιο τροποποιήθηκε.

Οι νέοι κάτοικοι ενδιαφέρθηκαν από την αρχή για την άμεση λειτουργία όχι μόνο του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου. Το 1923 τοποθετήθηκε ως Γυμνασιάρχης ο Χριστόφορος Δρακοντίδης επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές, μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Οι ελάχιστοι μαθητές που υπήρχαν και ήθελαν να σπουδάσουν πήγαιναν σε αλλά Γυμνάσια (Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Κομοτηνής).

Το 1936 έγινε κατώτερη Γεωργική Σχολή με διετή μόρφωση και με κίνητρο είκοσι στρέμματα στους αποφοιτούντες. Το 1938 σταμάτησε να λειτουργεί και έγινε η Αστική Σχολή που στεγαζόταν σ'ένα μικρό οίκημα στη γωνία της οδού 11ης Διλοχίας Μηχανικού και της οδού Ευριπίδου. Ήταν ένας μόνο καθηγητής, λίγα παιδιά, όλα αγόρια και ήταν οι πρώτοι μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μετά από ένα χρόνο το 1939 λειτούργησε το Γυμνάσιο με 65 περίπου μαθητές στεγαζόταν στο οίκημα ενός ιδιώτη, του Θαλασσινού. Οι μαθητές της Αστικής Σχολής  αποτέλεσαν τους πρώτους μαθητές του Γυμνασίου. Επειδή υπήρχε έλλειψη από καθηγητές, διορίζονταν από το Νομάρχη Έβρου μορφωμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Επομένως, για 16 χρόνια η Ορεστιάδα ήταν χωρίς Γυμνάσιο και έτσι αναγκαστικά η μόρφωση των παιδιών σταματούσε στο Δημοτικό, αφού πολύ λίγα παιδιά είχαν τις δυνατότητες να πάνε σ' άλλες πόλεις.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πρώτου Γυμνασίου, οι μαθητές από το οίκημα Θαλασσινού μεταφέρθηκαν στο καινούργιο κτίριο, το οποίο λειτουργούσε τη σχολική χρονιά 1953-54 με 107 μαθητές αγόρια και κορίτσια.

Τη σχολική χρονιά 1971-72 χωρίζεται σε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων και Γυμνάσιο Θηλαίων. Το 1976-77  χωρίζεται σε Γυμνάσιο και Λύκειο με τρεις τάξεις αντίστοιχα. Αγόρια και κορίτσια φοιτούν χωριστά . Είναι το Γυμνάσιο Αρρένων-Θηλέων και το λύκειο  Αρρένων-Θηλέων Ορεστιάδας.

Το 1979-80 ξαναγίνεται μικτό. Φοιτούν μαζί αγόρια και κορίτσια και αυτήν τη μορφή έχει μέχρι σήμερα.